17 Ocak 2012 Salı

Bunları da okumayın


OKUNMASA DA OLUR BAZI KİTAPLAR

Ulysses/JAMES JOYCE
"Anlayan Beri Gelsin" adlı bir karşı-roman yazdıracak güçte bir "edebiyat" şaheseri. İngiliz puslu havasının özerk bir şemsiye altı ve pub tezgâhı üstü bunalımı olan İrlanda -özelde de Dublinlilik- soslu bu roman kitaplıklarda her dilde ve ciltte durur ama kimse okumaz genelde. Bakılan Kitaplar listesinin ilk sırasındadır her zaman.

Odysseia/HOMEROS
Homeros kimse 1001 Gece Masalları’nın tercümanları da odur. Sözlü kültürden yazılıya geçişte büyük bir dünya harikası heykeli gibi haşmetli duran bu Ege destanına herkes referans verir. Özetleriyle de ünlü olan bu destan ikizi İlyada’yla çok iyi kombinasyon içindedir. Möble Kitaplar’a girmese de vitrinlerde bakılan kitaplar arasında gözdedir.

Kavgam/ADOLF HITLER
Almanya’dan sonra Türkiye’de en çok okunulan kitap olduğu söylencesi hayli geliştirilmiştir son zamanlarda. Türk rakibi Nutuk’un ne kadar okunduğuna bakmalı önce. Nutuk okunmadıysa Kavgam hiç okunmamıştır. Ayrıca Kavgam’da eksik olan Holokost sahneleri yüzünden kitabın editörü Alman Yayıncılar Birliği tarafından cezalandırılmalıdır. (Aksine her yıl Frankfurt Kitap Fuarı’na davet edildiğine eminiz.)

Savaş Sanatı/SUN TZU
Sun Tzu paşam, tutuksuz kaldığı kaldığı günlerde kaleme almıştır. Kendi mesleğine yönelik kitap yazma sanatında Türk meslektaşlarına örnek olma bakımından bir numara olan kitap günümüzde ekonomiden borsaya, kişisel gelişimden Feng Shui’ye uyarlanmadık alan bırakmamışsa da bir türlü savaşa yani işin özüne bir türlü gelinemez. Okunmak yerine bulundurulduğu çokça tespit edilmiştir.

Şibumi/TREVANIAN
Yazarının gerçek adı hep yazılır ama hiç bilinmez. “Yan” soyadlarına bağımlı olan Türk okurlarınca baş tacıdır. Ne var ki bu yazar dünya edebiyat otoritelerince (Vasconcelos gibi) pek tanınmamakta ve dikkate alınmamaktadır.

Yitik Zamanın Peşinde/MARCEL PROUST
Adı güzel kendi güzel roman dizisi. Şimdiye değin hakkında yazılanların anlaşılırlık derecesi 10’da 1’in de altında olan, dünyanın en yüksek referans odağı olmuş ama kapatılamamış bu roman dizisinin yazarı tarafından da hastalıkları yüzünden anlaşılamadığı tahmin edilmektedir. Bu romanlar ve yazarı bilinmeden edebiyatçı kabul edilmek zordur.

2 yorum:

  1. Ulysses ve Kayıp Zamanın İzinde benim en iyiler listemde yer alır. Gerçi daha Kayıp Zamanın İzinde'nin son kitabını okumadım ama Proust hayranlığım yer etti artık. Okunamazlar, anlaşılmazlar demeyelim de bunları okumak zamanla öğrenilip geliştirilecek bir eylemdir diyelim. Şarap tatmak gibi, seramik yapmak gibi, baklava yufkası açmak gibi... Bir çıraklık süreci var.

    YanıtlaSil