22 Aralık 2011 Perşembe

Paranın ne önemi var?


Günlüğü 50-60 TL'ye çalışıyorsan elbette ne önemi var, paranın adı bile olmaz. Özdemir Erdoğan'ın "Paranın Ne Önemi Var?" şarkısını yıllar sonra dinleyince, o şarkının temel düsturundan günümüze kadar bu önem sorgulamasında bir ilerleme kaydettiğimizi fark ettim.
O zamanlar para bir iç işiydi. Kapalı ekonomimizde, alamancı akrabalarımız olmasa yabancı ülkeler olduğunu kanıtlayamayabilirdik. Onca Türk'ü birer Kolomb misali yeni dünyalara göndermemizin sebebi tam da buydu işte.
Dünyada yalnız olmadığımızı kanıtlayabiliyor, ama nimetlerinden emin olamıyorduk. İthalat neredeyse yasaktı. NATO, CENTO, UNO, KATO hangi paktı bulursak giriyorduk ama hep bir kazıkla çıkıyorduk. El altından bizi 12 Eylül'e götürecek olan tüyü bitmemiş ve bıyığı terlememiş devrim anarşizmi de kapıdaydı, açmadan edemezdik.
1977'de müzik piyasasına çıkan bu 45'lik plağın B yüzünde "Paranın Ne Önemi Var" derken Özdemir Erdoğan, o dönemin sosyalist sanat anlayışına göre para gibi ucube bir sorunu yumuşak bir tavırla işlediği için fazlasıyla liberal bile sayılabilirdi.
Bugünse bu doyumsuz şarkıya tek eleştirisi finalindeki gitar solonun çekingenliği üzerine olabilir en fazla. O dönem Santana şimdiki kadar ünlü olmadığından onun sanatına benzer bir performans tabii ki beklenemezdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder